Google, Türkiye’nin İlk Kadın Arkeoloğu Jale İnan’ı Ana Sayfasına Taşıdı

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) çatısı altında yer alan Antalya Kadın Müzesi’nin her yıl anısına ödül töreni düzenlediği Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan, dünyanın önde gelen arama platformlarından Google’da doodle olarak ana ekrana taşındı.

Antalya Kadın Müzesi Vurgusu
Özel günlerde kullanıcılarına sürpriz yapan arama motoru Google, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Jale İnan’ı andı. Uzun yıllar devam eden programlı kazılarla Perge ve Side antik kentlerinin gün ışığına çıkarılmasına emek veren ve tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları yapan Jale İnan’ın görselini kullanan Google, “Jale İnan’ı saygıyla anıyoruz.” sözlerine yer verdi. Arama motoruna girenler, ana ekrandaki resmin üzerine tıklayınca Prof. Dr. Jale İnan’ın biyografisiyle karşılaşıyor. Biyografide, Antalya Kadın Müzesi’nin her yıl Prof. Dr. Jale İnan anısına düzenlediği ödül törenine şu şekilde değiniliyor: “Antalya Kadın Müzesi her yıl, onun mirasını sürdüren başarılı Türk kadınlarını Dr. Jale İnan Ödülü ile onurlandırmaya devam ediyor.”
Antalya’ya çok büyük katkısı olan Prof. Dr. Jale İnan, Perge ve Side kazılarına başkanlık ederek, çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Antalya Arkeoloji Müzesi ve Side Müzesi’nin kurulmasını sağladı. Programlı kazıların dışında tarihi eser kaçakçılığına karşı çeşitli kurtarma kazıları gerçekleştirdi.

Yorgun Herakles
Prof. Dr. Jale İnan’ın tarihi eser kaçakçılığına karşı en bilinen çalışmalarından biri ise ait olduğu topraklardan kaçırılarak Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenen, Yorgun Herakles heykelinin üst kısmı ile Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki alt kısmının birbirine ait olduğunu kanıtlayarak, M.S. 2. Yüzyıla tarihlenen heykelin üst kısmının 2011 yılında ülkemize dönmesini sağlaması olmuştur.
Jale İnan Paylaşımı Motivasyon Sağladı
ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, Antalya Kadın Müzesi’nin 1 Şubat 2016 tarihinden itibaren her yıl Prof. Dr. Jale İnan’ın doğum günü olan 1 Şubat’ta İnan’ın anısına ödül töreni düzenlediğini ifade etti.
Gül Ege, İnan’ın tanıtımıyla Antalya Kadın Müzesi’nin de anısına ödül vermesinin dünyanın her yerinde duyurulduğunu aktararak, şu şekilde devam etti: “Antalya Tanıtım Vakfı çatısı altında 2015 yılında açmış olduğumuz sanal kadın müzesi ve Antalya’nın ilk sanal müzesi olan Antalya Kadın Müzesi’ni, 2016 yılında da Antalya’da ilklere imza atan ve rol model kadınlardan seçmiş olduğumuz Prof. Dr. Jale İnan ödülü ile taçlandırdık. Antalya Tanıtım Vakfı’nın, 7 yönetim kurulu üyesinden dördünün kadın olması ve yaptığı her sosyal sorumluluk projesinde öne çıkardığı kadın olgusunun, bir destinasyonu tanıtacak en önemli olgulardan biri olduğunun bilincindeyiz. Bu sebeple de çalışmalarımıza büyük bir motivasyon ile devam edeceğiz. Bugün, Google Doodle’da Prof. Dr. Jale İnan ile ilgili bu farkındalığın yaratılmış olması, doğru yolda olduğumuzun kanıtıdır. Antalya Kadın Müzesi Danışma kurulu olarak, paylaşımda müzemizden bahsedilmiş olmasından mutluluk ve onur duyduk.”
Prof. Dr. Jale İnan 2015 Antalya Yılın Kadını Ödülü İnşaat Mühendisi Hülya Bilgin’e, 2016 Antalya Yılın Kadını Ödülü Avukat Sibel Önder’e, 2017 Antalya Yılın Kadını Ödülü Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Milli Dalgıç Şahika Ercümen’e, 2018 Antalya Yılın Kadını Ödülü aramızdan ayrılan İş İnsanı Suna Kıraç’a, 2019 Antalya Yılın Kadını Ödülü ZİÇEV Antalya Şube Başkanı Aylin Ayaz Yılmaz’a, 2020 Antalya Yılın Kadını Ödülü Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık’a ve 2021 Antalya Yılın Kadını Ödülü Yardım Gönüllüleri Eğitim ve Proje Derneği (YAGEP) Başkanı emekli hemşire Umut Araz’a takdim edildi.

Google, Türkiye’nin İlk Kadın Arkeoloğu Jale İnan’ı Ana Sayfasına Taşıdı